Történetünk

A PICi filmek egy személyes élményen alapuló, hiánypótló projekt, ami a koraszülött babák szüleiben felmerülő információhiányt hivatott betölteni és azt az érzést és tudatot, hogy nem vagyunk egyedül.

Pénzes Borókának hívnak, kislányunk, Dorka 26 hétre 970 grammal született koraszülött kislány. Sűrgősségi császármetszéssel jött a világra 2015 anyáknapján a veszprémi Csolnoky Ferenc kórházban, majd rövid időn belül felkerültünk Budapestre, a Semmelweis Egyetem 1. sz. Gyermekklinika PIC osztályára, ahol közel 3 hónapot töltöttünk.

Élete első 3 hete nagyon válságos volt, keresztülment egy bél és egy Botallo-műtéten, illetve egy gomba-szepszisen, mindezekből bár nehezen, de felállt, hihetetlen erővel küzdött az életéért. További műtétek (bél és szemműtét) is vártak rá, de az újra és újra elé gördülő akadályokat nagyon ügyesen vette.

A PIC-en eltöltött három hónap életünk egyik legnehezebb időszaka volt, a napok hol lassabban, hol gyorsabban teltek, fejlődésekkel és megtorpanásokkal, félelmekkel és reményekkel, szorongásokkal és aggodalmakkal amit nem csak az icipici kislányunk iránt, hanem az "otthon hagyott", akkor 20 hónapos bátyja iránt is éreztünk. A kórházi létet nagyban megkönnyítette az orvosok és a nővérek pozitív hozzáállása és segítőkészsége.

 

 A PIC osztályon eleinte minden olyan idegen volt: nem tudtuk hova üljünk vagy álljunk, hol zavarunk, hol nem, mit szabad automatikusan csinálni és mit kell mindenképpen megkérdezni, mi miért fontos és mi miért lehet veszélyes, persze rövid időn megtanul az ember mindent, és már a kórházban is otthonosan mozog. De az biztos, hogy nagyon sok volt az új információ, a sok ismeretlen dolog. Mi sosem készültünk koraszülésre, és úgy gondolom a gyermekáldás előtt álló szülők nagy része nincsen felkészülve kisbabájuk korai érkezésére, és ez talán jól is van így, másrészről amikor nagyon kéne az infó, akkor nehéz megtalálni, összeszedni, szintetizálni, kiszűrni mi az ami számunkra fontos és mi az ami nem, amiről most éppen hallani sem akarunk. Emlékszem, a kórházi bentlét és a sok teendő mellett naponta nagyjából 5-10 percet tudtam információ begyűjtésével foglalkozni, és nagyon nagy szükségem volt arra, hogy abban az 5-10 percben minden kérdésemre pontos és kielégítő választ kapjak.

Dorka hazakerülése után jött az ötlet, hogy milyen jó lenne azt a sok mindent, amit az ember hosszú hónapok alatt, főként orvosoktól és nővérektől, vagy a többi szülőtől összegyűjtött, összegezni és bemutatni egy kis filmsorozat keretében. Így születtek meg a PICi filmek. Szívből reméljük, hogy hasznos lesz Nektek is és hozzájárul kisbabátok fejlődéséhez.

 

Pénzes Boróka


Hajrá Dorka!

Egy borongós, májusi vasárnap, éppen Anyák napján történt, hogy életmentő császármetszéssel megszületett a kislányunk, a terhességem 26. hetében. Dorka teljesen váratlanul, 970 grammal jött a világra a veszprémi kórházban, ahonnan másfél hét után elszállították a Bókay utcai 1.sz. Gyermekklinika PIC, vagyis koraszülött osztályára.

 

Bővebben